Няма сезон, в който да използваме повече, или по-малко нашата кухня. Тя е помещението, което ежедневно ни трябва и използваме постоянно. Един от приборите във всяка кухня, без който не може всяка домакиня, е дъска за рязане и сервиране.
Знаем ли обаче, как да се грижим за нея? Как да почистваме и дезинфекцираме правилно? Как да я съхраняваме? Все въпроси, които не малко хора са си задавали и са търсили отговор.
Дъската за рязане не трябва да се мие в съдомиялна машина
Никога не поставяйте дъска за рязане в съдомиялна машина. Дървото е органично и поема влага, която ще го деформира, заради вътрешните напрежения в него, които ги има винаги, а не само в дървото, като суров материал. По-вредното обче, е това, че дървото ще абсорбира и помеме голяма част от препарата за миене, миризми и бактериии от остатъчните храни, както и всяка друга субстанция, която в момента е била в съдомиялната машина. Затова, нокога не трябва да разчитате на съдомиялната да измие вашата дъска.
Най-ефикасното, но бавно почистване
Използваме
кухненска дъска за рязане на най-различни
продукти. Голяма част от тях са сурови
и оставят не малко количество от себе
си по дъската. Това са най-разнообразни
продукти, като: риба, месо, пушени и
сушени продукти. Освен тях, дори и
плодовете, и зеленчуците, могат да
оставят сокове по дъската, които след
време да започнат естествен процес на
гниене, гранясване, ферментация и куп
други процеси, които могат да навредят
на здравето ни, ако дъската не е почистена
правилно след това. Ще ви споделим една
рецепта за дълбоко почистване. Тя е
полезна, когато дъската не е чустена
отдвна, или сте рязали меса и риба, които
са напоили дъската с кръв и други
вещества.
Поръсете дъската обилно с
морска сол. Без да отстранявате солта,
натъркайте с половин лимон от всички
страни. Оставете така дъската за 10-15
минути, за да може солта и лимона да
проникнат хубаво в порите на дървото.
За да не се деформира дървото, а и за да
отстраните остатъците от солта и лимона,
намажете обилно дъската с минерално
масло, като използвате чисто вълнено
парцалче. Най-добре е да използвате
ленено масло, специално масло за кухненски
дъски, или зехтин. Не използвайте олио,
защото то гранясва и чистенето ще е
напразно. Оставете дъската така за една
нощ, докато маслото попие хубаво и
изсъхне.
Така вашата дъска ще е готова
за следващото използване.
Бърз
начин за ежедневно почистване с естествени
дезинфектанти
Измивайте дъската
само с вода и никога не използвайте
сапун. За да бъдете сигурни, че няма да
останат бактерии, които ще ви навредят
на по-късен етап, можете да използвате
естествни средства за дезинфекция. Във
всеки дом, може да се намери лимон, оцет
и сода бикарбонат.
След използване и
след, като сте измили дъската само с
вода, натъркайте добре с парче лимон.
Същия ефект на дезинфекция ще има, ако
натъркате дъската с оцет, или сода за
хляб.
Източник:
http://unikati.bg

Няма коментари:
Публикуване на коментар